Mountainbike Weersverwachting
Omgeving Nijmegen

MTBCollege - kalender

Juni 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

MTBCollege - agenda

Er is vandaag geen evenement!

MTBCollege introduceert een Leerlingvolgsysteem voor mountainbike verenigingen

Na maanden van voorbereiding is de eerste versie van het Leerlingenvolgsysteem voor mountainbike verenigingen beschikbaar. Samen met mountainbike vereniging Licht Verzet uit Nijmegen heeft MTBCollege een applicatie ontwikkeld voor het registreren en monitoren van de vaardigheden van een mountainbiker.

 

In 2015 heeft de trainers commissie van de Jeugd afdeling van mountainbike vereniging Licht Verzet uit Nijmegen zichzelf als doel gesteld : “Het verhogen van de kwaliteit van de trainingen”. Om dit doel te bereiken zijn er een aantal verbeterpunten geformuleerd. Eén van deze verbeterpunten was inzicht te krijgen in het niveau van een leerling.

Als het niveau van een leerling bekend is dan levert dit de volgende voordelen op:

 •        De leerling wordt geplaatst in de groep passend bij zijn niveau. Zit een leerling op een te laag niveau dan zal hij zich minder snel ontwikkelen omdat hij de juiste uitdagingen mist. Zit hij in een te hoge groep dan bestaat de kans dat een leerling zichzelf voorbij loopt en het plezier in het fietsen verliest.
 •        Een trainer heeft inzicht in het niveau van de leerling en kan gericht gaan werken aan technieken die meer aandacht nodig hebben.

 

Om het niveau van een leerling te bepalen zijn er een aantal vaste oefeningen beschreven. Dit kunnen oefeningen zijn op basis van tijdwaarneming maar ook oefeningen op basis van techniek vaardigheid. Een volgende stap is het visueel zichtbaar maken van het niveau van een leerling. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het kleuren systeem wat ook bij Judo gebruikt wordt. In zeven kleuren (wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart) kan dan worden aangeven op welk niveau een oefening afgerond is. Bij een oefening op tijdwaarneming gebeurd dit op basis van tijd en bij een vaardigheid oefening op basis een technische handeling. Door alle oefeningen uit te voeren komt er uiteindelijk een kleur uit die het niveau van een leerling weergeeft.

Het werken met kleuren levert de volgende voordelen op:

kleuren-leerlingvolgsysteem
 •        Doordat de kleur zichtbaar wordt gemaakt op het stuurbordje kan een (inval)trainer direct zien op welk niveau een leerling presteert. Een trainer kan hier dan rekening mee houden bij het differentiëren van de oefeningen tijdens een training.
 •        Doordat de oefeningen zijn beschreven en ook wat de randvoorwaarde zijn om een kleur te behalen weet de leerling waaraan hij of zij moet werken om een hogere kleur te behalen.
 •        Dit stimuleert/motiveert een leerling om net dat extra stapje te gaan doen.

 

Door deze oefeningen regelmatig te herhalen werd er automatisch een volgend actiepunt uit het verbeterplan opgepakt, namelijk het opzetten van een leerlingvolgsysteem.

Echter hoe zorg je dat trainers makkelijk metingen kunnen invoeren en inzicht krijgen in dit leerlingvolgsysteem? Hoe toon je aan leerlingen hun resultaten en laat je zien wat de oefeningen inhouden en wat de kleur-waardes zijn? Hoe voeg je nieuwe oefeningen toe en ga je om met mutaties van groepen en leerlingen?

Om hier een invulling aan te geven heeft MTBCollege een leerlingvolgsysteem applicatie ontwikkeld die dit allemaal mogelijk maakt. Trainers kunnen nu na het uitvoeren van een oefening de resultaten direct invoeren in een web applicatie. Deze gegevens worden vervolgens verwerkt en kunnen dan visueel weergegeven worden. Door deze metingen regelmatig te herhalen kun je middels grafieken en tabellen zien hoe deze leerling zich ontwikkeld over de jaren heen. Het is dan mogelijk om te zien wanneer een bepaalde kleur bereikt is hoe een leerling presteert ten opzichte van leeftijdgenoten.

Mountainbike vereniging Licht Verzet heeft nu samen met MTBCollege een grote stap gezet om hun doel "Het verhogen van de kwaliteit van de trainingen" te gaan bereiken.

Leerlingvolgsysteem van MTBCollege

Het leerlingvolgsysteem is nog vol in ontwikkeling. De komende periode zal het leerlingvolgsysteem langzaam uitgebouwd gaan worden tot een volwaardige applicatie.

leerlingvolgsysteem

Voorbeeld op basis van tijd

 

Wat is er nu al mogelijk:

 •        Groepen aanmaken
 •        Groepen verwijderen
 •        Leerlingen opvoeren en koppelen aan een groep
 •        Leerlingen muteren of verwijderen
 •        Overzichten van groepen weergeven
 •        Oefening aanmaken
 •        Oefening muteren of verwijderen
 •        Oefening weergeven
 •        Kleur-waardes toekennen aan oefeningen
 •        Metingen opvoeren
 •        Resultaat tonen van een leerling
 •        Gebruikers opvoeren

 

leerlingvolgsysteem

Voorbeeld op basis van vaardigheid

 

leerlingvolgsysteem

Totaal overzicht van de leerling

 

Er bestaan drie type gebruikers:

 •        De admin gebruiker, deze heeft rechten voor alle functionaliteiten.
 •        De trainer gebruiker, deze kan metingen invoeren en heeft inzicht in de meetgegevens van alle leerlingen.
 •        De leerling gebruiker, deze kan de oefeningen inzien en de kleur-normeringen hiervan en zijn eigen meetgegevens.

 

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar de mogelijkheden voor uw vereniging, neem dan gerust contact op met MTBCollege.